L’ACEC és un departament integrat a l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal que té com a objectiu promoure i coordinar accions d’eficiència energètica i adaptació al canvi climàtic tot facilitant la implantació de les energies renovables a la comarca. No només es busca una energia més neta, si no també un mercat més democràtic.
L’ACEC va néixer l’any 2012 sota les sigles ACE (la variable climàtica encara no era present) per tal de coordinar els municipis empordanesos signataris del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per una energia sostenible i fomentar accions perquè els Ajuntaments assoleixin els objectius del Pacte.
El 2015, arran de la renovació dels compromisos de reducció de les emissions del Pacte d’Alcaldes, l’Agència comarcal va incorporar les temàtiques relacionades amb l’adaptació al canvi climàtic dins els seus eixos principals de treball.
Les línies estratègiques de treball de l’Agència comarcal de l’energia, de la mateixa manera que es realitza a la resta de departaments de l’àrea de medi ambient, s’inicia a través de la redacció de documents estratègics d’abast comarcal. Aquests ens marquen el Plaa d’acció i propostes de serveis a realitzar des de l’ens comarcal com a suport als ajuntaments.
En l’àmbit de la gestió energètica els més importants són:
Des de la seva creació l’any 2012, l’Agència ha dut a terme múltiples accions de cara a tenir una comarca més sostenible i energèticament independent:
- Suport i acompanyament de l’ACE en l’adhesió dels ajuntaments al Pacte d’alcaldes i alcaldesses per una energia local sostenible. ( 2012)
- Creació del servei comarcal de comptabilitat energètica per la gestió i control de les dades d’energia elèctrica. És constitueix el servei base de l’ACEC a partir del qual es crearan la resta de serveis.(2014-2022)
- Accions per a l’impuls de les energies renovables a la població i per a impulsar projectes liderats per ens locals ( Projecte d’autoconsum al CTR Alt Empordà i comunitats energètiques locals)
- Punt d’informació energètica i accions de sensibilització anuals relacionades amb l’eficiència energètica a les llars, les escoles i les emrpeses.
- Col·laboracions amb entitats comarcals per a fomentar l’autoconsum i sensibilitzar la població.