El Pla estratègic de recollida de residus de l’Alt Empordà insta al Consell Comarcal de l’Alt Empordà a realitzar una sèrie d’accions encaminades a realitzar de manera supramunicipal tots els serveis de recollida de residus de municipis de menys de 4500 habitants.
De totes les accions, una de les més importants és la redacció d’estudis tècnics econòmics per zones de la recollida de residus que implanti els nous models de recollida plantejats al pla estratègic.
La redacció d’aquests estudis es farà directament del l’àrea de medi ambient i amb els seus recursos humans que s’incrementaran puntualment per a fer possible a aquesta feina i compaginar-la amb el treball de seguiment diari dels serveis actuals i projectes ja començats en alguns municipis.
Quin serà el protocol per a la redacció dels estudis:
-
Recerca de dades per a la diagnosi de residus de cada zona
L’àrea de medi ambient disposa de la majoria de dades de residus dels municipis, malgrat tot encara hi ha algunes dades més específiques de les que no té informació i que són necessàries pels estudis. Durant el mes de setembre i la primera quinzena d’octubre es demanaran les dades que manquen als municipis.
Durant la darrera quinzena d’octubre i fins el gener es realizarà la diagnosi de cada zona que contindrà les dades així com una valoració de l’estat actual i les necessitats.
-
Redacció de la proposta de recollida per a cada zona
La redacció de propostes per a cada zona es realitzarà, inicialment, amb el següent ordre:
-
Zona del Fluvià.
-
Zona de l’Estela.
-
Zona de la Muga
-
Zola de l’Albera
-
Zona Cap de creus
La redacció dels models de recollida que es proposin es farà des del punt de vista tècnic i d’eficiència, amb tot es tindran en compte les preferència generals expressades pels ajuntaments a la seva sol·licitud d’estudi i durant les reunions prèvies. És important tenir en compte que el treball supramunicipal implica que la solució tècnica sigui la més adequada per la zona i que no es podrà fer canvis que disminueixin l’eficiència per ajustar-se a peticions concretes d’ajuntaments que no siguin coherents amb el conjunt.
En tots els casos es tindran en compte els projectes iniciats pels ajuntaments per a la millora dels seus serveis actuals de recollida que van en la mateixa direcció i objectius que els nous models de recollida.
La redacció del primer estudi de recollida per zona es preveu poder tenir-lo finalitzat al febrer de 2021. La resta d'estudis es redactaran l'any 2021 i es preveurà uan temporalització més exacta un cop valorat el temps de dedicació del primer estudi.
-
Presentació de la proposta als alcaldes i responsables municipals.
La proposta de zona es farà amb una reunió de representants locals i s’especificarà les solucions proposades per l’estudi i el pressupost aproximat.
Malgrat això, l’estudi no tindrà en compte situacions puntuals no conegudes de cada municipi que caldrà concretar més endavant.
-
Entrevistes individualitzades per a ajustar les propostes tècniques a necessitats puntuals de cada municipi.
Un tècnic de l’àrea de medi ambient s’entrevistarà amb el responsable municipal i es concretaran dubtes per ajustar els serveis, necessitats puntuals no incloses a l'estudi i el pressupost de la recollida. Aquests aspectes puntuals s’introduiran a l’estudi de zona per tal d’ajustar-lo.
-
Redacció definitiva de l’estudi tècnic econòmic, inversions i manteniment d’instal·lacions de recollida.
L’estudi tècnic resultant ha de tenir suficients dades com per permetre redactar plecs de contractació dels serveis. Un cop arribats a aquest punt el Consell Comarcal haurà de tenir decidit la modalitat de prestació del servei, els tràmits administratius per a la delegació i tot allò que permeti executar el servei.
Cada ajuntament rebrà l’estudi definitiu, que es presentarà en una reunió tècnica així com els documents per a la delegació.